Being in Beijing!

6 december 2007 - Peking, China

Hi Allemaal,

Om de 'Being in Beijing' log maar goed te beginnen willen we jullie allemaal heel erg bedanken voor alle berichten op ons weblog, we vinden het erg leuk om te lezen en zijn blij dat we zoveel volgers hebben.

De afgelopen zes dagen in Beijing waren echt super! Wat een enorme stad is dit! Toen we naar Beijing vertrokken verwachten we een grote vervuilde en vooral chaotische stad. Niets van waar! Natuurlijk de stad is wel groot, met een hoop verkeer en mensen, maar zeker niet chaotisch en vervuild. Wel is er op sommige dagen een duidelijke smog laag boven de stad te zien, maar op straat heb je daar niet direct last van. Als echte stadsmensen konden we in deze stad prima uit de voeten: er is enorm veel te zien en te beleven en de stad leeft 24/7.

Net aangekomen op het station van Beijing werden we belaagd door 'snorders' die ons een goedkope rit aan konden bieden naar het hostel. Een beetje overdonderd en pril in het 'backpacker' zijn hebben we ons uiteindelijk over laten halen en natuurlijk veel te veel betaald. Onderweg reed onze chauffeur redelijk gehaast en enkele keren door rood (op zich niet heel vreemd in Beijing), wat resulteerde in een aanhouding door de politie?! Sensatie!! Nee hoor, viel mee....... hij werd aangesproken, nam de boete in ontvangst en we reden verder. Maar toch.........Ere wie ere toekomt. :-D Toen we aankwamen in het hostel hebben we het de eerste twee dagen lekker relaxed aangedaan. Een beetje in onze buurt rondgelopen, gegeten en voor de rest lekker rustig in het hostel. Trouwens we hebben opnieuw heel erg geluk gehad met het hostel, nice and cousy, perfecte buurt en aardige mensen. De tweede avond wat mensen ontmoet die net uit Tibet kwamen, wat gebabbeld, gepooled en een biertje gedronken, erg gezellig allemaal.

Eenmaal lekker uitgerust en nieuwsgierig naar alles wat Beijing te bieden heeft zijn we derde dag vroeg op pad gegaan. Door de hutongs (oude chinese steegjes) naar het Tianam'en square (plein van de hemelse vrede) met natuurlijk de verboden stad. Echt groot en indrukwekkend dit plein! Alle foto's en beelden van dit plein met alle soldaten en propaganda en nu staan we hier zelf.......erg onwerkelijk allemaal. Een beetje rondgekeken en op weg naar het HotPot (chinees fondue) restaurant. Ja want deze dag was een bijzonder: P en ik waren alweer 8 jaar samen. Lekker gegeten een flesje wijn erbij gedronken en genoten van de avond. Wel werden we er weer bijzonder op gewezen dat we westerse mensen zijn: tijdens het eten kun je allemaal verschillende lekkernijen bestellen om deze in de fondue gaar te koken: zo ook garnalen :-P ...... lekkere gamba's........zaten in een doorzichtig pannetje........in een ooghoek iets gezien.........deksel eraf..........bleken ze nog te leven!?! Ondanks de verbaasde gezichten van de obers hun toch vriendelijk verzocht de beestjes mee terug te nemen. Ja zeg....we zijn nog maar drie weken weg.......misschien ergens in maart dat we het over ons hart kunnen verkrijgen :-). Al met al erg lekker en leuk eten dat 'hotpotten'. 

De volgende dag onze actieve instelling doorgezet en opweg gegaan naar de Chinese muur. De erg toeristische plaatsen proberen te ontwijken, besloten we een (volgens de mensen in het hostel enigzins 'inconvenient' ) andere minder toeristische plek van de Chinese muur op te zoeken. 's Ochtends om 11.00 vetrokken, de eerste bus genomen naar het station, toen de tweede bus (zou ongeveer een uurtje duren) naar Hairou waar we de taxi zouden nemen. Enfin vier uur later stapten we de bus uit, desalniettemin snel een taxi gevonden en met twintig minuten bij DE muur. Wauw! Ongelofelijk om hier te zijn, opnieuw erg onwerkelijk. Twee uurtjes gewandeld (best steil op sommige punten) en toen met de rodelbaan (was toch wel een beetje toeristisch :-P) terug naar de taxi die ons stond op te wachten. 's Avonds hebben we nog ergens in de stad gegeten.

Getriggerd door het nummer 'nine millions bicycles in Beijing' en als echte doorgewinterde stadsfietsers konden we het natuurlijk niet laten om een dag fietsen te huren en opnieuw de stad te verkennen. In tegenstelling wat je zou verwachten kun je prima fietsen in Beijing, de fietspaden zijn net zo breed als onze autobanen en het aantal fietsers is niet abnormaal. Natuurlijk wel op blijven letten, in Beijing geldt namelijk ' survival of the fastest and roughest'........en als fietsers zit je dus ongeveer aan de bodem van deze ladder. In de middag naar de verboden stad gegaan en hier twee uurtjes rondgewandeld. Ongelofelijk groot en met recht een stad te noemen, echt een stad in een stad (oppervlakte 1000.000 m2). Ongeveer de helft is geopend als museum. Na opnieuw een vinkje op de 'things to do' lijst gezet te hebben, besloten we ergens wat te eten en daarna op zoek te gaan naar een club, want dat moet je toch gedaan hebben in deze bling bling metropool......, toch?! De halve stad rondgefietst en na drie uur...pfffff geen grapje....... hadden we het gevonden. Wat gedronken, genoten van de massa Chinezen en toen weer opweg naar huis......ehhhh het hostel. ;-)

Tijdens onze zes dagen in Beijing hebben we het lekker rustig aangedaan. Desondanks hebben we natuurlijk alle 'must see' plekken bezocht en het was het dubbel en dwars waard. Als je in Nederland nadenkt over deze plekken dan lijkt het haast een beetje surrealistisch om er te zijn, als je er daadwerkelijk bent is dit heel anders. Het voelt heel gewoon, net alsof je in je eigen stad bent eigenlijk. Daarom proberen we bij elk punt, zo bewust mogelijk, een moment in ons op te nemen zodat we hier later aan terug kunnen denken. De Chinese mensen zijn allemaal heel erg behulpzaam en vriendelijk, natuurlijk zijn er culterele verschillen, maar door de behulpzaamheid verdwijnt dit snel. We hebben onze initiele route aangepast en hebben besloten de komende maand door China te reizen (zie kaart), we zijn van plan om via Xi'an, Lhasa en Chengdu uiteindelijk Kerst te vieren in Hongkong. Genoeg tijd om China nog beter te leren kennen.

Heel veel groeten en tot laters,

Petra en Laurens

Foto’s

4 Reacties

 1. Henk:
  6 december 2007
  Een erg leuke trip zo te lezen. En ik ben ook blij dat jullie tenminste nog een beetje fietsen.....
 2. stella:
  6 december 2007
  hey peet en leurens,
  echt gaaf wat jullie allemaal mee maken!!!! en ik hoop dat jullie nog veel meer te krijgen. ik lees elke keer jullie verhaal en vindt het egt gaaf!!! nou nog heel veel plezier!!!
  groetjes stella

  p.s volgent weekend zit ik met me moeder in londen!! egt gaaf!!
 3. demian en cat:
  8 december 2007
  Ten eerst, gefeliciteerd met 8 jaar samen door dik en dun.Zo dat was dat!
  Alles flex, zo te zien wel.
  Mooie fotos en lange verhalen zo zie ik het graag.
  Zie jullie snel kusjes deem en cat
 4. Doris:
  9 december 2007
  Hey :D
  Wa klinkt het erg leuk:P Zeker erg druk in Beijing of niet?! Nou, nog veel plezier en ik blijf jullie wel volgen! ;)

  xxx
  Doris